dimecres, 22 de setembre del 2010

VISITA A RECAREDO

Si existeix un celler emblemàtic en el món del cava, per la seva personalitat i el seu treball, aquest és Recaredo.
El passat 27 de juny de 2010 ens vam desplaçar a fer una visita uns membres del grup de tast del Celler Vallés de Castelldefels (Jordi, Noe, Isidre, Fede, Amadeu i Ferran), convidats per la família Mata, propietaris de Recaredo.
Ens va rebre en Ton Mata, enòleg i un dels propietaris, al mateix celler ubicat dins el casc antic de Sant Sadurní d’Anoia. Recaredo és dels pocs Cellers que continua treballant únicament al centre de la vila, al mateix casc antic, on sempre ha estat ubicat el celler.
Des d’aquí, immediatament, vam anar cap a unes de les vinyes propietat de la família Mata.

Explicacions de Ton Mata al grup
Les vinyes visitades, molt a prop de Sant Sadurní d’Anoia, on també s’hi troba el mític Turó d’en Mota i les Vinyes de Xarel·lo que serveixen per elaborar l’extraordinari cava de llarga criança que porta el mateix nom, van servir per a que en Ton ens regalés una classe magistral d’enologia, de viticultura i de saber fer en aquest fascinant món. Vam rebre respostes a moltes preguntes que ens fèiem i van entendre molt millor la feina que el celler està fent. En primer lloc vam entendre el perquè d’optar per unes varietats per davant d’altres, la viticultura biodinàmica, els avantatges de la mateixa, perquè treballar amb cava de llarga criança, i molts més conceptes bàsics per Recaredo.
Amadeu i vinyes de Recaredo darrera seu
Vinyes de Xarel-lo del Turó d'en Mota

Les explicacions, raonades i fonamentades no van fer res més que despertar una admiració profunda cap a les persones que formen part del projecte i la seva feina, i sobretot cap a la família Mata. Recaredo és fidel als seus principis, els principis del seu fundador Josep Mata Capellades, treballa les varietats com el xarel·lo per elaborar cava de llarga criança (Turó d’en Mota i Reserva Particular), sempre elabora Brut Nature, sense afegir sucres al cava, i treballa la vinya segons els principis de la biodinàmica, és a dir, que intenta exportar a l’ampolla un treball molt natural, alterat en la seva mínima expressió, per oferir un producte amb una personalitat marcada per la seva varietat de raïm i pel lloc on està ubicat la vinya.

Presiosa vista de les vinyes de Recaredo amb Montserrat al fons


 La visita a les vinyes es va completar amb un esmorzar entre les vinyes de xarel·lo del Turó d’en Mota i oliveres, un autèntic luxe. L’esmorzar va servir per realitzar els primers tasts; el seu vi blanc, Can Credo 2009, el seu cava rosat Recaredo Intens i el cava Recaredo Gran Reserva 2005.



La taula de l'esmorçar esperant-nos

Vista de l'esmorçar amb els cosins Mata

Volem fer un incís per destacar les característiques del sol, una terra amb un component de calç i terra que permet dur al xarel·lo a condicions impensables fins ara per molts cellers com és elaborar un cava amb 10 anys de criança en ampolla. La característica principal d’aquest sol són els innumerables nòduls de calç que fan que el terreny sigui més granular que no pas arcillós.


Nòduls de calç del terra
Tot seguit vam tornar al nucli de Sant Sadurní d’Anoia per visitar el celler amb profunditat. A més de visitar tot el celler, les caves, de veure les ampolles dels diferents caves reposant, vam quedar fascinats amb el procés de dejorjat, ja que es va fer davant nostre. Aquí cal comentar que Recaredo continua dejorjant a ma cadascuna de les seves ampolles, procés que cap celler realitza d’aquesta manera tradicional, a l’actualitat tothom dejorja el cava a través de la congelació del tap i les mares, que és el sistema més ràpid i industrial. També convé destacar que Recaredo forma a treballadors per no perdre la tradició del dejorjat manual.
Tot seguit vam realitzar l’última escala de la visita al celler a la mateixa enoteca familiar. L'enoteca familiar conserva diferents anyades principalment de Reserva Particular i totes les de Turó d'en Mota que han sortit al mercat. Està preparada per poder realitzar els tasts de forma seriosa i còmode, lliure d'altres aromes i envoltat d'ampolles valuosíssimes per tot arreu.
A l’enoteca vam poder gaudir de tres joies; Reserva Particular del 2001, Turó d’en Mota del 2000 i Reserva Particular de l’any 1984.

Turó d'en Mota 2000 tastat
Reserva Particular 2001 tastat

Aquell moment va ser d'aquells que et queden gravats per sempre, una forta emoció, una gran admiració i una alta dosi de fascinació, un moment únic. Realment emocionant poder fer el tast d’aquests caves, dejorjats davant nostre, autèntiques joies, caves de llarga criança amb un potencial espectacular, amb molta força, molta mineralitat i gran personalitat. El Reserva Particular del 1984 mereix un esment particular, ja que va ser l’última anyada en que va participar el fundador del celler, en Josep Mata Capellades, i el vam poder tastar amb un dels seus fills i dos dels seus nets, un cava molt viu tot i els seus 26 anys, encara amb potencial de guarda, amb aromes afruitats i minerals, elegant i seriós.
 
Amadeu a l'enoteca tastant els caves Recaredo
Ferran a l'enoteca tastant els caves Recaredo

Ens sentim afortunats d’haver viscut l’experiència d’aquesta visita, només podem donar les gràcies a la família Mata, moltíssimes gràcies.



Germans Ibor a la porta del celler



http://www.recaredo.es/




Amadeu i Ferran Ibor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada