dimecres, 16 de novembre del 2011

Un apropament a la Borgonya..

Després de dos mesos gairebé sense activitat, tret de tastar uns quans vins de la terra, i després de les vacances volem posar al dia el bloc, fent una pinzellada del tast que vam gaudir el passat 14 de juliol de 2011 al Celler Vallès de Castelldefels, dedicat a grans vins de la Borgonya francesa, regió que comencem a mitificar per la gran personalitat, peculiaritat i per les diferents (ja siguin de parcel·les veïnes) i grans sensacions que et produeixen els seus vins, ja que s’elaboren vins molt personals que costen d’entendre per la seva exclusivitat i elaboració gairebé artesanal i particular.
El tast va ser dirigit pel Jerome, un expert de la regió i col·laborador a Cuveé3000 del Juan Valencia, una de las persones més entusiastes i experimentades en la regió i els seus productes.
Aquesta regió té el seu peculiar sistema de funcionament des de fa segles així com la classificació de les parcel·les (des de Grand Cru, Primer Cru, Segon Cru fins els genèrics), es troba situada a l’est de França entre les ciutats de Dijon i Lyon i als voltants de la ciutat de Beaune, en una orografia, geografia, geologia i orientació molt particular que la fan única al mon, al nord-oest té les muntanyes i al sud- oest el riu, en una franja allargada des de Dijon cap al sud-oest on es localitza la regió de Yonne, la Côte d’Or la zona més "especial" on es produeixen la majoria de Grans Crus, més cap al sud trobem la Côte-Chalonnaise, la regió del Mâconnais i la regió del Beaujolais.


Allà hi treballen molts elaboradors, uns amb més nom que d’altres, cadascun amb la seva manera de fer (uns busquen més subtilitat, altres més aromàtica, altres més terroir, altres més potència,...) en petites o grans parcel·les i amb produccions molt limitades (hi ha parcel·les que potser no arriben a 1 Ha).
Bàsicament es produeixen vins negres de la varietat Pinot Noir i vins blancs de la varietat Chardonnay.
El tast que vam gaudir es va centrar en set gran elaboradors de la Côte d’Or:
Domaine Roulot
Roulot és una vella família vitícola de Meursault, des de 1830 s'han anat succeint diverses generacions fins que el 1989, Jean-Marc Roulot continua el llinatge, mantenint la tradició de elaboració de qualitat d'uns productes prestigiosos.Lucien Le Moine
Mounir Saouma responsable de Domaine Le Moine, és un monstre de la Borgonya. Controla cada parcel·la i coneix tots els seus terrers a la perfecció, controla les parcel·les amb contractes i s'involucra en la vinificació amb un bon gust per les criances. En pocs anys ha conquistat la crítica anglosaxona.Domaine Blain Gagnard
Aquest domaine està situat en Chassagne-Montrachet amb una superfície de 6,5 Ha És dirigit per Claudine Blain i el seu marit Jean-Marc, posen els seus vins blancs en roure Allier (1 / 3 d'ell nou) i s'embotellen després d'uns 15 mesos . Els mateixos barrils s'utilitzen per als negres però es deixen en bóta més temps, al voltant de 18 mesos. Blain té costum de barrejar els raïms de les vinyes de diverses edats, per capturar el sabor de la fruita de les plantes més joves i aportar la riquesa de les més velles. Domaine Château Puligny-Montrachet
Château de Puligny-Montrachet situat al cor del poble de Puligny-Montrachet, possiblement en la millor àrea de producció de Chardonnay del món, es troba el castell de Puligny-Montrachet. Aquesta finca té una gran quantitat i varietat de vinyes de la Côte de Beaune que va provocar la "enveja" dels seus veïns en el segle passat. A mitjans de la dècada de 1980, la família de Thevenin va vendre la finca a un gran banc francès que va procedir a renovar l'elaboració dels vins. L'actual director d'aquest banc és un gran amant dels vins i el 2001 va contractar a Etienne de Montilla perquè prengués les regnes de la finca, la seva idea era la de posar el Château de Puligny-Montrachet en primera línia mundial pel que fa l'elaboració de vins de la Côte de Beaune. Els sistemes de viticultura són totalment d'agricultura biodinàmica, a més només s'utilitzen llevats autòctons, els vins no es filtren ni clarifiquen per així poder tenir un període de criança més llarg.Domaine de Montille
El Domaine està situat en Volnay, al sud de Beaune i disposa actualment de parcel en diverses de les importants AOC de la Côte de Beaune, entre les quals hi ha Pommard, la pròpia Volnay, Beuno, Corton o Puligny-Montrachet. Es tracta d'un celler familiar, l'adreça va passar a mans del pare (Hubert) al fill (Etienne) a finals dels 90. Realitzen vinificacions tradicionals, amb maceracions bastant llargues, un ús de roure nou mai superior al 25%, el que dóna vins amb graduacions baixes, concentrats i de ferma estructura, amb un caràcter fruiter més destacat que els seus veïns.Frederic Mugnier
La filosofia de Frédéric Mugnier es resumeix molt simple: deixar que el missatge de la vinya vénen a través del vi. Mugnier era un pilot comercial que el vi li va venir com una segona carrera. Ell va començar l'elaboració de vi al temps que era pilot i va llançar la seva primera collita el 1985 de 4 hectàrees de vinyes Chambolle Musigny. La seva família tenia vinyes que eren explotades per altres elaboradors, fins que ell les va poder treballar.Maison Leroy
Leroy, encapçalat per la propietària Lalou Bize-Leroy, és sense cap dubte un celler mítica en el món del vi. Les vinyes de Domaine Leroy estan cultivades segons el mètode biodinàmic. Aquest mètode prohibeix no solament tot tipus de tractament químic, l'ús d'herbicides, pesticides, abonament de síntesi, sinó que també reintrodueix el coneixement dels ritmes còsmics essencials per a la regeneració del sòl, el treball de la terra i la cura de la vinya durant tot el cicle de l'any.
Leroy és propietari de nombrosos "terrers" i compta amb 9 Grand Cru

 
Les regions degustades van ser:

Mersault Les Meix Chavaux
Meursault 1er Cru Les Charmes
Montrachet Grand Cru Criots Bãtard
Montrachet Grand Cru Chevalier-Montrachet
Corton Gran Cru Clos de Roi
Grand Cru Musigny
Grand Cru Richebourg
Premier Cru Gevrey Chambertin Les Corbeaux
Volnay Premier Cru Les Champans

I els vins:
 
Domaine Roulot Mersault Les Meix Chavaux 2004
Complexe, làctic, gras.
Lucien Le Moine Meursault 1er Cru Les Charmes 2006
Encantador
Domaine Blain Gagnard Montrachet Grand Cru Criots Bãtard 2006
El més famós de la seva espècie.
Domaine Château Puligny-Montrachet Montrachet Grand Cru Chevalier-Montrachet 2006
El més gran de Puligny
Domaine de Montille Corton Gran Cru Clos de Roi 2006
Masculí i profund.
Lucien Le Moine Grand Cru Richebourg 2006
Tocant el cel
Frederic Mugnier Grand Cru Musigny 2005
Terroir
Maison Leroy Premier Cru Gevrey Chambertin Les Corbeaux 1985
Un Leroy de 26 anys.
Domaine de Montille Volnay Premier Cru Les Champans 2004


Amadeu i Ferran Ibor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada