La zona de producció de Somontano es localitza, principalment, a la comarca del mateix nom i està constituïda per 43 municipis.
Es tracta d’una regió vinícola força coneguda gràcies a les grans bodegues de la zona, com són Enate, Laus, Viñas del Vero o Pirineos.
El tast que vam poder gaudir dels vins de Somontano al Celler Coll Favà de Sant Cugat del Vallés, gràcies a la invitació del nostre amic Xavi, no tenia res a veure amb aquestes bodegues, sinó que ens va mostrar la cara més desconeguda de la zona, és a dir, les bodegues petites i familiars.
Presentació del tast |
Per qüestions familiars en Xavi s’ha convertit en un expert en els vins de la comarca i ha arribat a conèixer pràcticament tots els vins que es produeixen. Vam poder tastar varietats de raïm autòctones de la zona i pràcticament desaparegudes com són l’Alcañon i la Parraleta. El tast va consistir en dos vins blancs per començar, la Garnatxa Blanca de Bodega Osca i l'esmentat Alcañon. Curiós el segons, principalment per ser una varietat que no coneixíem, ja que desplegava una bona varietat aromàtica, força complexe per ser un vi jove i monovarietal. Va seguir el tast amb un vi rosat del celler Alodia de la varietat Parraleta, i va continuar amb quatre vins negres, tots ells desconeguts per nosaltres. Els vins negres van ser de diferents cupatges o monovarietals, i van anar millorant segons anàvem tastant. A destacar el Sentif i sobretot un Andrés Meler del 2005 que va ser el millor que vam tastar.
Panoràmiques dels presents al tast |
Amadeu, Xavi i Ferran |
Amadeu i Ferran Ibor
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada