dimecres, 29 de setembre del 2010

TROBADA D’AMICS 10 DE SETEMBRE DE 2010

El divendres 10 de setembre de 2010 vam fer una petita trobada entre amics a casa d’en Joan. Els integrants de la trobada érem el Pepe, el Joan, el Fede, l’Isidre i el Ferran, i la nostra idea era degustar tres vins i acompanyar-ho amb un petit sopar a la terrassa. Una trobada com tantes altres que va servir per degustar tres grans vins de la nostra terra.
En primer lloc vam obrir el Finca Espolla del 2007 del celler Castell de Perelada. En un primer contacte es va mostrar força interessant, amb bona càrrega fruital i potència. Es va obrir amb aromes vegetals, especiats, records de la criança i minerals. La mineralitat es va anar imposant sobre la resta d’aromes i ens va deixar una bona impressió. En boca era força expressiu i potent.
En segon lloc vam obrir el Santbru negre del 2006 del celler Portal del Montsant. Inicialment es mostrava molt tancat, i la veritat és que creiem que no es va acabar d’obrir definitivament, ja que si que va mostrar balsàmics, regalèssies, tostats, xocolates, mineralitat, però va costar molt que sortís la fruita. Al final de la nit començava a expressar-se molt més, després de tres hores obert. El pas per boca era fi i elegant, al mateix temps que carnós i viu.
Finalment vam obrir el Bugader del 2006 de Joan D’Anguera. De fet el vam decantar mitja hora abans i va ser un encert. És un d’aquells vins que t’emocionen, et commouen, elegant, potent, inacabable. La fruita equilibrada amb els balsàmics frescos i el pas per la fusta. Molt golós i expressiu, alhora que elegant. La varietat aromàtica present és il·limitada, cada cop que oloràvem era un vi amb nous matisos, fruita, cafè, cacau, caramel, tostats, balsàmics, pastisseria, cada cop alguna coseta més i diferent. Molt harmònic i equilibrat. En boca era ampli, elegant, rodó, completava el nas extraordinàriament. Tots vam coincidir que ens trobàvem davant un gran vi.
Una gran vetllada.


Imatge dels vins tastats

 
Amadeu i Ferran Ibor

12a FESTA DEL VI I DE LA VEREMA A L’ANTIGA DE POBOLEDA

Anualment es celebra a la localitat de Poboleda, al Priorat, aquesta festa tradicional.


Aquest any va ser el primer cap de setmana de setembre, i vam fer la corresponent visita per primer any, aquest cop acompanyats d’una bona colla d’amics, uns habituals; el Fede, el Isi i el Dani; i d’altres que s’iniciaven en aquestes aventures; la Cova i el Isidro.

Foto del grup, hi falta la Cova que és qui fa la foto

La festa comença força aviat, ja que cap a les 7 del matí es desplacen a les vinyes per fer la verema, nosaltres vam arribar més tard, quan comencen els tasts, ja que el nostre desplaçament és bastant llarg. Un cop feta la verema el raïm és traslladat al centre del poble on és trepitjat per la gent que s’afegeix a la festa. Després, cap a les 10:30 del matí comencen a realitzar-se les degustacions de vins. El cartell de cellers, tots ells emmarcats dins la Denominació d’Origen Priorat, és impressionant, sobretot per entusiastes dels vins del Priorat com nosaltres.
Com sempre, el primer és adquirir els tickets, que aquest cop costaven 12€ i podies degustar fins a 10 vins, i tot seguit comencem a tastar. La festa té un esperit molt familiar, ja que el poble és petit i el carre major estret, no té res a veure a altres fires que hem visitat com Falset o Reus, però aquest esperit crea una màgia que fa que la visita sigui excitant.

Ambient al Carrer Major

Els cellers estan representats a les cases pairals dins el carrer major, l’accés molt còmode i amb força amplitud d’espai per poder degustar el vi a la casa pairal i poder conversar amb els vinaters. El carrer es va omplir de visitants que entraven i sortien de les diferents cases, convertides en cellers per un dia. Com ja hem dit la representació de cellers era espectacular, i vam poder gaudir de grans vins. Ens va sorprendre molt positivament "La Morera de Montsant" de cellers Pasanau, ja que és un vi que no coneixíem i el qual ens va agradar força, amb molta presencia i elegància, fort i molt viu, amb una maduresa extraordinària.

Un dels vins que ens va sorprendre més

També ens van donar una gran sensació Tocs, de Terres de Vidalba, i Mas Sinen, de Burgos-Porta, tots dos grans vins que tampoc havíem tastat i ens van fascinar. Vam tornar a tastar vins que ja coneixíem, com Les Terrasses i Camins del Priorat, de Álvaro Palacios, Salanques, de celler Mas Doix, Coma Vella i Coma Blanca, de Costers del Siurana, Perinet + i Mas Perinet, de Mas Perinet, l’Embruix, de Vall Llach. És molt complicat escollir un, però probablement com a vi blanc el Coma Blanca de Costers del Siurana és el vi blanc que més ens va agradar, elegant i exclusiu, un gran vi. Com a vi negre hi ha tanta qualitat en els vins que vam tastar que es fa impossible escollir un per sobre dels altres. Tanmateix es fa difícil escollir quan estàs tastant un producte que t'agrada tan en general.

L'Isi gaudint
La Cova amb el Ferran

Vam passar un gran matí, així que l'any vinent hi tornarem.

Conclusions finals i fi de festa

Amadeu i Ferran Ibor

dilluns, 27 de setembre del 2010

TAST VERTICAL DE CELLER BATLLE

Dins el món del cava existeixen molts cellers que elaboren aquesta meravellosa beguda, però hi ha cellers que són alguna cosa més, un d’ells és Gramona.

El passat dia 17/06/2010 vam tenir l'oportunitat de conèixer una mica més aquest Celler de la mà d’un dels seus comercials, alhora que amic i sommelier, Àlex De La Serna i amb la complicitat del nostre amic i responsable del Celler Vallès de Castelldefels, Jordi Martí, ens va organitzar un tast vertical del cava més emblemàtic de la bodega, el Celler Batlle (nom de l’origen de la bodega cap al 1930).

La nit va ser molt emocionant i especial. L’Àlex va iniciar el tast explicant una mica la filosofia de la bodega Gramona, on barregen tradició amb pinzellades de modernitat per ser un referent en el món vinícola del cava, ens va explicar que encara conserven el celler al centre de la Vila de Sant Sadurní de Noia, precisament on s’elabora el Celler Batlle d’una manera totalment artesanal i tradicional, que a més d’aquestes instal·lacions han construït unes més modernes i funcionals als afores del municipi on elaboren altres productes de la bodega.


Cava tastat

El cava Celler Batlle és sens dubte un dels caves brut gran reserva més impressionant del mercat i una referència del món vinícola, un cava de llarga criança (més de vuit anys i amb tap de suro), amb un gran potencial de guarda, tal i com vam poder comprovar en el tast, elaborat bàsicament amb la varietat de raïm més tradicional de la zona el Xarel·lo, amb petites proporcions de Macabeu (normalment 70%-30%), un cava molt complex on podem gaudir d’una gran gama aromàtica i un sedós i envolvent pas per boca que el fa ideal per maridar-lo amb qualsevol menjar que ens podem imaginar i a la mateixa alçada de grans Champagnes (normalment amb preus desorbitats i inabastables per molts).

El tast va començar amb un III Lustros 2003, un altre cava referent, aquest brut nature i també gran reserva, amb una criança mínima de sis anys i amb tap de suro, elaborat també amb un 70% de Xarel·lo i un 30% de Macabeu. Després vam començar a frisar amb el Celler Batlle, tastant les anyades 1998 http://www.verema.com/vinos/25057-celler-batlle-gran-reserva-brut-1998 (aconseguit gràcies a les peripècies de l’Àlex, ja que aquest cava no es troba actualment al mercat), 1999, 2000, 2001, no podem transmetre amb paraules les emocions viscudes, quina madurés als més vells i quina frescor i fruita als més joves, barregen aromes de criança i cremositat, tots excel·lents. Finalment i com a colofó del tast ens van delectar amb un cava d'edició limitada “Colección Arte Jose Manuel Broto”, cava elaborat amb Chardonnay de 1996 i Chardonnay del 1997 (50%-50%) i amb una criança mínima de deu anys amb tap de suro i ampolla màgnum, el que es considera el cava amb més criança elaborat mai.


Grup participant al tast al Celler Vallès

Va ser una nit espectacular, només ens queda que donar un altre cop les gràcies al Àlex i al Jordi per aquests moments inoblidables.

Alex i Ferran amb el cava tastat darrera



Amadeu i Ferran.

dimecres, 22 de setembre del 2010

VISITA A RECAREDO

Si existeix un celler emblemàtic en el món del cava, per la seva personalitat i el seu treball, aquest és Recaredo.
El passat 27 de juny de 2010 ens vam desplaçar a fer una visita uns membres del grup de tast del Celler Vallés de Castelldefels (Jordi, Noe, Isidre, Fede, Amadeu i Ferran), convidats per la família Mata, propietaris de Recaredo.
Ens va rebre en Ton Mata, enòleg i un dels propietaris, al mateix celler ubicat dins el casc antic de Sant Sadurní d’Anoia. Recaredo és dels pocs Cellers que continua treballant únicament al centre de la vila, al mateix casc antic, on sempre ha estat ubicat el celler.
Des d’aquí, immediatament, vam anar cap a unes de les vinyes propietat de la família Mata.

Explicacions de Ton Mata al grup
Les vinyes visitades, molt a prop de Sant Sadurní d’Anoia, on també s’hi troba el mític Turó d’en Mota i les Vinyes de Xarel·lo que serveixen per elaborar l’extraordinari cava de llarga criança que porta el mateix nom, van servir per a que en Ton ens regalés una classe magistral d’enologia, de viticultura i de saber fer en aquest fascinant món. Vam rebre respostes a moltes preguntes que ens fèiem i van entendre molt millor la feina que el celler està fent. En primer lloc vam entendre el perquè d’optar per unes varietats per davant d’altres, la viticultura biodinàmica, els avantatges de la mateixa, perquè treballar amb cava de llarga criança, i molts més conceptes bàsics per Recaredo.
Amadeu i vinyes de Recaredo darrera seu
Vinyes de Xarel-lo del Turó d'en Mota

Les explicacions, raonades i fonamentades no van fer res més que despertar una admiració profunda cap a les persones que formen part del projecte i la seva feina, i sobretot cap a la família Mata. Recaredo és fidel als seus principis, els principis del seu fundador Josep Mata Capellades, treballa les varietats com el xarel·lo per elaborar cava de llarga criança (Turó d’en Mota i Reserva Particular), sempre elabora Brut Nature, sense afegir sucres al cava, i treballa la vinya segons els principis de la biodinàmica, és a dir, que intenta exportar a l’ampolla un treball molt natural, alterat en la seva mínima expressió, per oferir un producte amb una personalitat marcada per la seva varietat de raïm i pel lloc on està ubicat la vinya.

Presiosa vista de les vinyes de Recaredo amb Montserrat al fons


 La visita a les vinyes es va completar amb un esmorzar entre les vinyes de xarel·lo del Turó d’en Mota i oliveres, un autèntic luxe. L’esmorzar va servir per realitzar els primers tasts; el seu vi blanc, Can Credo 2009, el seu cava rosat Recaredo Intens i el cava Recaredo Gran Reserva 2005.



La taula de l'esmorçar esperant-nos

Vista de l'esmorçar amb els cosins Mata

Volem fer un incís per destacar les característiques del sol, una terra amb un component de calç i terra que permet dur al xarel·lo a condicions impensables fins ara per molts cellers com és elaborar un cava amb 10 anys de criança en ampolla. La característica principal d’aquest sol són els innumerables nòduls de calç que fan que el terreny sigui més granular que no pas arcillós.


Nòduls de calç del terra
Tot seguit vam tornar al nucli de Sant Sadurní d’Anoia per visitar el celler amb profunditat. A més de visitar tot el celler, les caves, de veure les ampolles dels diferents caves reposant, vam quedar fascinats amb el procés de dejorjat, ja que es va fer davant nostre. Aquí cal comentar que Recaredo continua dejorjant a ma cadascuna de les seves ampolles, procés que cap celler realitza d’aquesta manera tradicional, a l’actualitat tothom dejorja el cava a través de la congelació del tap i les mares, que és el sistema més ràpid i industrial. També convé destacar que Recaredo forma a treballadors per no perdre la tradició del dejorjat manual.
Tot seguit vam realitzar l’última escala de la visita al celler a la mateixa enoteca familiar. L'enoteca familiar conserva diferents anyades principalment de Reserva Particular i totes les de Turó d'en Mota que han sortit al mercat. Està preparada per poder realitzar els tasts de forma seriosa i còmode, lliure d'altres aromes i envoltat d'ampolles valuosíssimes per tot arreu.
A l’enoteca vam poder gaudir de tres joies; Reserva Particular del 2001, Turó d’en Mota del 2000 i Reserva Particular de l’any 1984.

Turó d'en Mota 2000 tastat
Reserva Particular 2001 tastat

Aquell moment va ser d'aquells que et queden gravats per sempre, una forta emoció, una gran admiració i una alta dosi de fascinació, un moment únic. Realment emocionant poder fer el tast d’aquests caves, dejorjats davant nostre, autèntiques joies, caves de llarga criança amb un potencial espectacular, amb molta força, molta mineralitat i gran personalitat. El Reserva Particular del 1984 mereix un esment particular, ja que va ser l’última anyada en que va participar el fundador del celler, en Josep Mata Capellades, i el vam poder tastar amb un dels seus fills i dos dels seus nets, un cava molt viu tot i els seus 26 anys, encara amb potencial de guarda, amb aromes afruitats i minerals, elegant i seriós.
 
Amadeu a l'enoteca tastant els caves Recaredo
Ferran a l'enoteca tastant els caves Recaredo

Ens sentim afortunats d’haver viscut l’experiència d’aquesta visita, només podem donar les gràcies a la família Mata, moltíssimes gràcies.



Germans Ibor a la porta del celler



http://www.recaredo.es/




Amadeu i Ferran Ibor

divendres, 10 de setembre del 2010

REUS VIU EL VI

Els passats 11,12 i 13 de juny de 2010 es va celebrar a Reus la 2a. fira de vi “Reus Viu el Vi”. Ubicada a la plaça de la llibertat de la ciutat de Reus i organitzada per la Cambra de Reus, la fira vol promoure i donar a conèixer els cellers de la Província de Tarragona, tant és així que hi són representades les 5 Denominacions d’Origen de Tarragona. No cal dir que la fira, tot i ser només el segon any de celebració, va ser tot un èxit, no només de participació ciutadana (45000 visitants, 37620 tastos de vi servits i 21400 degustacions de menjar), sinó que també de cellers representats (67 cellers).


Nosaltres vam anar el dissabte dia 12 acompanyats dels nostres amics Isidre i Fede per tal de gaudir de la festa i degustar vins que no coneixíem. A primera hora l’ambient estava força tranquil i vam poder passejar, degustar molts vins detingudament i xerrar amb alguns propietaris dels cellers.

Primers tasts

Tal i com van anar passant les hores la plaça es va massificar i l’ambient era extraordinari, hi havia una autèntica gentada que omplia tot el recinte de la fira.

Fede i Amadeu


Germans Ibor


 El pack de tast estava format per copa i 5 degustacions, les quals et premiaven amb un regal si tastaves un vi de cada D. O. diferent, és a dir, al final dels tasts havies omplert una papereta amb un adhesiu de cada D. O. (Priorat, Montsant, Terra Alta, Tarragona i Conca de Barberà), una idea força original que convidava a aproximarse a cellers de Denominacions que nosaltres no tenim tan properes.


Vam tastar molts vins, 20 diferents, entre els quatre, i vam gaudir d’una tarda de vins excel·lent. Es fa força difícil destacar algun vi en concret, però probablement el vi que més ens va commoure va ser el Gran Clos Blanc, una delícia de vi, potent, elegant, saborós i inacabable. Vam poder degustar el vi amb el nostre amic Xavi Penya, qui ens va aconsellar fer el tast del vi i qui ens va assegurar que ens trobavem davant un excel·lent producte, fet que vam poder confirmar un cop fet el tast.

La gent animava la festa


En quant als vins negres vam treure una gran impressió en tastar Furvus, les Mines i Clos Galena, tots grans vins, amb cos i potència, realment amb el caràcter que ens agrada a nosaltres.


Tot i això la fira ens va servir per poder tastar vins de petits cellers enquadrats dins de les Denominacions d'Origen de Tarragona, vins que no tenim l'oportunitat de tastar sovint, i que ens van causar una gran impressió, ja que ens vam adonar de la recerca per part de la majoria dels cellers de la qualitat en el seu producte, no es tracta de fer vi, es tracta de fer un bon vi, i ens recorda als catalans allò de "la feina ben feta" que és tan comú en nosaltres. Es fa difícil destacar-los tots, gran impressió el treball del Celler Mas Vicenç, el vi Vivertell del Celler Batea, el Mas de les Moreres del celler Cingles Blaus, els vins del celler Gatzara, el Clos Barenys, els Bassots d' Escoda-Sanahuja,... en fi, la llista és llarga i els vins grans productes.

Foto del grup i fi de festa


Va ser una excursió molt maca i enriquidora, i molt probablement la tornarem a repetir l’any vinent.


www.reusviuelvi.cat



Amadeu i Ferran Ibor


dijous, 9 de setembre del 2010

Tast amb maridatge de Fernando de Castilla

El passat dia 20 de maig de 2010 vam tenir la fortuna i l’oportunitat d’assistir a un tast amb maridatge que es va realitzar al Celler Vallés de Castelldefels, dels productes de la prestigiosa Bodega Fernando de Castilla.


Com sempre ens vam ajuntar la colla de tast de Castelldefels per assaborir els magistrals productes que aquesta petita bodega elabora, tot organitzat pel responsable de l’establiment, el nostre amic Jordi Martí Vallés, a qui des d’aquí li volem donar un altre vegada les gràcies per aquests moments inoblidables.


La Bodega Fernando de Castilla és una Bodega emmarcada en la DO Jerez-Xerès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda, afincada com no podia ser d’una altre manera a la bonica ciutat de Jerez de la Frontera (Cádiz). La bodega ha aconseguit cert nom, sobretot al Regne Unit, gràcies a la qualitat dels seus productes i a una imatge dels mateixos molt acurada. El nom de la bodega és en honor del Rei Fernando de Castilla “El Santo”, que va conquerir gran part d’Andalusia i va descobrir les excel·lències dels vins d’aquesta zona.


El sopar maridatge - tast va ser dirigit pel Sr. Andrés Soto, Director Comercial a Espanya de la bodega. Ens va fer una petita introducció sobre l'elaboració dels vins de Jerez, que a grans trets els podríem classificar per la varietat amb la que estan elaborats i la seva criança, les varietats que fan servir per aquests vins són; la Palomino Fino, amb la que s’elaboren els Finos i Manzanillas (criança biològica, els finos criats a Jerez i les manzanillas criades a Sanlúcar de Barrameda), Amontillados (criança biològica i oxidativa), Olorosos (criança oxidativa) i els fabulosos Palo Cortado (criança oxidativa però amb característiques de criança biològica “sense causa justificada”), una altra varietat és la Moscatell, amb la que s’elaboren el Moscatell i l’altra varietat és la Pedro Ximénez, amb la que s’elaboren els Pedro Ximénez (aquestes dues últimes varietats les sobre maduren al Sol abans de vinificar-les i també tenen processos de criança oxidativa).


Un cop ens va aclarir el Sr. Andrés Soto més inquietuds sobre la bodega i vinificació dels vins de Jerez, va començar un espectacular sopar maridatge amb els productes gama Antique (productes amb producció limitada i qualitat excepcional) de Fernando de Castilla. Es va començar amb el Fino i la Manzanilla maridats amb pernil ibèric; tots dos excel·lents productes, amb les seves peculiaritats i diferències, cosa que ens va sorprendre, com un producte igual pot ser tan diferent fent la criança a un lloc o a un altre; després al Amontillado i al Oloroso maridats amb cuixetes de guatlla i braseola amb parmeggiano; tots dos uns grans productes, molt complexes i grans vins; va seguir el Palo Cortado combinat a la perfecció amb ànec confitat amb ceba; curiós i gran vi el Palo Cortado; després va vindre el Hechizo Moscatel i el Pedro Ximénez que combinats amb formatges de Roquefort Stillton i Brie va ser el millor de la nit; sense desmerèixer el Hechizo Moscatel, el Pedro Ximénez per nosaltres és un autèntic treball d’artesania, probablement el millor Pedro Ximénez que hem tastat fins la data; per finalitzar amb el Brandy Gran Reserva amb un pastís Sacher. No hi ha paraules per descriure els sabors i les emocions d’aquella nit, i el descobriment d’uns vins amb molt caràcter i molta personalitat sota el segell d’una gran bodega, realment iniciar-se als vins de Jerez d’aquesta manera és la millor opció.


Vins tastats al sopar


Una altre vegada el nostre agraïment al Jordi i donar les gràcies al Sr. Andrés Soto per oferir els fabulosos productes que la seva bodega elabora i introduir-nos-en els vins DO Jerez

 http://www.fernandodecastilla.com/
 

Amadeu i Ferran Ibor

dilluns, 6 de setembre del 2010

15a FIRA DEL VI A FALSET

El primer cap de setmana de maig es va celebrar a Falset, capital del Priorat, la 15a Fira del Vi. El diumenge ens vam desplaçar fins al poble per gaudir de la festa, de l’ambient i dels grans vins de la zona. Ens va acompanyar el nostre amic Isidre, qui no es va voler perdre l’ocasió de gaudir d’una jornada de vins com aquesta.




La fira està molt ben organitzada, a la mateixa entrada pots adquirir el ticket que et permet tastar fins a cinc vins diferents i va acompanyat d’una copa Riedel i un pitet (com mostren les imatges) per poder moure’s per la fira sense la incomoditat de la copa a les mans. La fira està ubicada a la zona més alta del poble, al seu castell, amb la qual cosa tens una visió excel·lent de la localitat des de l’emplaçament de la fira.






A primera hora no hi havia molta gent, però tal i com avançava el matí l’ afluència de gent va anar augmentant, de tal manera que cap a migdia inclús era complicat demanar una copa de vi als vinaters, hi havia un ambient excel·lent.









 
Vam tindre l’oportunitat de parlar amb molts productors principalment sobre els seus vins, i vam poder tastar gran quantitat dels mateixos. No cal dir que el producte que vam tastar va ser excel·lent, uns per uns aspectes i d’altres per uns altres, però vam gaudir d’un matí excel·lent en un ambient i un lloc immillorable. Realment l’ambient festiu contagiava a quedar-s’hi una estona més. Els vins realment espectaculars alguns d’ells, però ens van impressionar aquells que no coneixíem com el Gran Clos, Les Eres de Joan Simó o Trossos del Priorat. Hem de destacar el caràcter dels vins del Priorat, la seva facilitat per traslladar-te a la terra, els records minerals, de la llicorella, les herbes aromàtiques i els fons balsàmics, la maduresa de la fruita, realment vins que ens commouen, ja que són, per nosaltres, la màxima expressió d’un vi, el reconeixement del propi vi a través dels aromes que l’identifiquen amb el lloc on està fet. També vam gaudir molt amb els que ja coneixíem i que ens continuen agradant com el Solpost, Martinet Bru, Flor de Primavera, Solanes, …


Podem destacar la conversa que vam tindre amb en Xavi Penya, del celler Sant Rafel, on vam poder tastar tant el Solpost com el Solpost frec i el nou rosat que han tret al mercat, un gran vi jove amb una càrrega fruital molt interessant. Amb altres propietaris vam poder amb uns conversar i amb d’altres tastar els seus vins com amb els propietaris de Clos Dominic, amb Sara Pérez de Venus Universal, amb els representants del celler Mas Doix, celler Joan Simó, Gran Clos, Trossos del Priorat, celler de capçanes i uns quants més.




Aquesta visita a la fira estem convençuts que es convertirà en una reunió anual, és a dir, a partir d’aquest any hi tornarem anualment, ja que creiem que tant el lloc, com els vins a l’abast a la fira, com l’ambient, … mereixen repetir més d’un cop més.


Amadeu i Ferran Ibor

divendres, 3 de setembre del 2010

VISITA A CLOS MOGADOR

El 28 de febrer del 2010 vam realitzar una visita molt emocionant a un dels cellers més emblemàtics situats al territori català, CLOS MOGADOR.

A la porta del celler Clos Mogador el grup de cata del Celler Vallés

La visita va estar organitzada pel Jordi del Celler Vallés de Castelldefels, juntament amb en Pau Melendo, distribuïdor dels productes del celler Clos Mogador. Ens vam desplaçar l’esmentat diumenge de bon matí el grup habitual de tast del celler a la localitat de Gratallops, on es troba tant el celler com les vinyes, enquadrats dins la D. O. Q. Priorat.

Ens va rebre a la porta del mateix celler el seu propietari, el Sr. Rene Barbier. No trobem els adjectius per descriure a un dels impulsors i pioners en la recuperació de la qualitat a la comarca, una persona enamorada de la seva professió en tots els sentits, tot un mestre en l’elaboració de vins, la seva dedicació i passió per aquest món són inesgotables.

Vinyes de Clos Mogador
Clos Manyetes

Vinyes de Clos Mogador
Després de la corresponent presentació ens vam dirigir a les vinyes, vam poder veure totes les vinyes de Clos Mogador, incloent-hi la parcel·la de Clos Manyetes, vam fem una gran visita al terreny, comentada en tot moment pel propi Rene Barbier, cal dir que és al terreny on ell dóna més importància en el procés d’elaboració del vi, en paraules del propi Rene Barbier el vi t’ha de transportar al lloc on està fet, ens va argumentar la seva forma de treballar, el perquè d’unes vinyes envoltades d’oliveres i altres arbres, el seu raonament per optar per la biodinàmica en l’elaboració dels vins, vam veure les característiques del sòl, la reconeguda llicorella, els forts pendents on les vinyes estan plantades, les garnatxes, les carinyenes, els cabernets, en definitiva una extensa visita extremadament enriquidora tant en coneixements com en emocions.



Clos Mogador reposant

Un cop la visita al terreny va finalitzar vam entrar al celler, on vam seguir fascinats amb les explicacions del propi Rene Barbier, ens va mostrar les premses que fan servir i les diferents estàncies del celler per finalitzar a la zona de les barriques on el vi reposa fent la corresponent criança.



Amb Rene Barbier a l'interior del celler

Finalment vam acabar la visita fent un tast de Clos Mogador 2007, Clos Manyetes 2007 i Nelin 2008. No cal dir que va ser excepcional poder tastar aquests vins amb la companyia de l’elaborador, el qual ens va comentar els mateixos amb un elevadíssim coneixement. Es tracta de tres magnífics vins, tot i que hem de destacar Clos Mogador per ser el vi per excel·lència del celler i que va ser decantat en el moment de la trobada al matí, és a dir unes tres hores abans, el qual és un vi inesgotable, una harmonia d’aromes i sensacions, un vi que et sedueix constantment, una autèntica joia que et transporta al terreny on són les vinyes (vinyes que feia dues hores estàvem visitant). Rene Barbier va vindre al Priorat fa més de 20 anys amb la idea de poder elaborar un vi concret, amb unes característiques concretes, i, segons ell mateix ens va comentar, ara és quan està aconseguint amb Clos Mogador, produir aquell vi, ni més ni menys que 20 anys després.

Fins aquí va durar la trobada amb el Sr. Rene Barbier, el qual hem de reconèixer que ens va despertar una forta admiració, va ser un autèntic luxe poder compartir una petita part de la seva saviesa.

La nostra excursió va continuar, ja que ens vam desplaçar fins a la petita localitat de La Figuera per dinar. Allà ens esperava obert i decantat un Espectacle 2006, per tant vam seguir tastant els vins de Rene Barbier. L’Espectacle és un vi emocionant, fi i elegant, un altre concepte de vi respecte al que havíem tastat al matí, però al mateix temps està al mateix nivell. També vam tastar, durant el dinar, un Laurona 2005, un gran vi que lògicament li va costar estar a l’alçada del que teníem a taula, ja que encara teníem un quart d’ampolla de Clos Mogador.


 
Fi de festa amb els vins catats

Una excel·lent sortida que hem d’agrair als organitzadors Jordi i Pau. Moltes gràcies.





Amadeu i Ferran Ibor

VISITA AL CELLER SANT RAFEL

El passat 25 d’abril de 2009 vam fer una visita, juntament amb un grup d’amics, al celler Sant Rafel, al municipi de Pradell de la Teixeta, dins la D. O. Montsant. Ens va atendre personalment el seu propietari, en Xavi Peña, el qual ens va fer gaudir d’un gran matí on únicament vam parlar, gaudir i tastar vins.
Vinyes de Solpost amb el celler al fons
En primer lloc vam tindre una primera presa de contacte i una petita conversa a la porta del celler on ens va transmetre la idea de celler i de projecte que tenen i que estan posant en pràctica d’ençà el 2003.
Tot seguit ens vam apropar als terrenys on ens va ensenyar les seves vinyes, les quals són de carinyena i garnatxa principalment juntament amb alguna altra varietat com Merlot i Cabernet Sauvignon, ens va explicar l’orientació de les vinyes i les característiques de la mateixa orientació cap al mar amb una petita serralada que la protegeix però no del tot de la brisa del mar, cosa que proporciona nits més fresques, vam poder observar com les vinyes es troben en una considerable inclinació, les quals creen un preciós paisatge, també vam observar el sòl que composa el terreny i va alternar la seva exposició i presentació amb tot un seguit de respostes, molt amablement ateses, a totes aquelles preguntes i dubtes que anàvem plantejant.

Vinyes
El Celler de Sant Rafel té una història força recent, ja que és a partir de l’any 2003 quan comencen a elaborar a partir d'aquestes vinyes que són de la seva propietat, el seu vi per excel·lència, el SOLPOST. Cada any posterior a la primera anyada 2003 comencen a produir més quantitat d'ampolles, llançant al mercat cada cop més producte. A partir de l’any 2007 comencen a engrandir el seu projecte i conserven tota la seva producció de raïm, ja que fins llavors venien una petita part d'aquesta producció a altres cellers i cooperatives, per treure al mercat el segon vi de la casa, el SOLPOST FRESC. En Xavi ens va comentar les dificultats de la primera anyada de Solpost i l'excel·lent progressió que han aconseguit amb les posteriors, obtenint una qualitat excel·lent reconeguda no només a nivell nacional sinó també internacionalment (92 punts Parker l’anyada 2004 de SOLPOST), fet que va lligat amb l'augment progressiu de la producció.

Posteriorment vam entrar a la zona del taller per primer veure els tancs d’acer inoxidable on el vi fermenta i posteriorment vam passar immediatament a la sala de criança, on el vi reposa a les barriques, per fer el tast directament de la mateixa barrica de l’anyada 2008 amb 1 mes i mig de criança tant del Solpost com del Solpost Fresc. Va ser emocionant tastar aquells vins tan afruitats i tan joves com ho vàrem fer, és a dir, mentre reposen a la barrica.
Zona de criança

Vam acabar la visita fent un tast de les diferents anyades de Solpost per comparar l’evolució del vi als diferents anys, així vam tastar 2003, 2005 i 2006.



Va ser una gran visita guiada per en Xavi, el qual va correspondre com un gran amfitrió.

http://www.solpost.com/


Amadeu i Ferran Ibor


dijous, 2 de setembre del 2010

CASTELLROIG

No gaire temps després i molt a prop de les Caves Pere Ventura en la mateixa carretera però en terme municipal de Subirats, vam fer una visita a les caves Castellroig (Sabaté i Coca) cap al febrer del 2009. Els productes d'aquesta petita bodega tenen gran consideració en les puntuacions de Rober Parker.
És una bodega bastant familiar i tradicional en l'elaboració, tot el raïm amb el que elaboren prové de parcel·les propietat de Castellroig, la cava té un petit museu amb eines antigues per elaboració del vi, la visita la guia el pare de l'actual enòleg i propietari, en la visita es fa un breu recorregut per la cava i la zona de producció, en finalitzar la visita, que és gratuïta, et donen l'oportunitat de tastar els productes elaborats en un petit menjador de la masia del celler, tot en un ambient molt familiar.

Molt bo el seu producte estrella, el cava Castellroig reserva familiar Sabaté i Coca.



http://www.verema.com/vinos/44632-sabate-i-coca-reserva-familiar-2005





http://www.castellroig.com/





Amadeu i Ferran